Eines de treball

El meu model de treball

A les sessions sovint utilitzo materials de suport que representen o posen imatges a allò que el client  està explorant… Aquests materials (figures, objectes simbòlics, coixins, tapissos, cartes amb imatges…) ajuden a enfocar l’atenció i estimulen l’activitat de l’hemisferi dret del cervell. Aquest hemisferi és sensorial, intuïtiu i creatiu, em permet accedir al material biogràfic dolorós  que cal atendre per poder-lo processar i integrar, d’aquesta manera el dolor pot ser alliberat.. 

Encara que m’he nodrit i em nodreixo de diferents metodologies terapèutiques, i el meu aprenentatge és continu, tinc una manera pròpia de treballar.

La utilització de materials de suport permet al client o clienta  crear escenes on es pot mirar a sí mateix des de fora (metaposició), aquesta mirada externa és més àmplia i possibilitadora i convida a la comprensió i a la recerca d’un nou ordre més possibilitador que l’anterior.

El client pot triar treballar a un sofà de terra  o a una butaca, en el primer cas les imatges es despleguen al terra (sobre el parquet), en el segon cas a sobre d’una tauleta giratòria.

Les escenes que es van desplegant tenen el poder d’activar el sistema límbic (cervell emocional) i despertar memòries antigues que sovint són cinestèsiques perquè es van construir en un etapa a la qual la personeta encara tenia un neocòrtex molt immadur. 

Les imatges fan de fil conductor i acompanyen el procés de transformació de la persona que es va donant al llarg de la sessió i del procés terapèutic, ajuden a fer d’ancoratge i inspiren en la recerca d’estratègies de solució als conflictes interns.

El treball en imaginació (visualitzacions) també és molt alliberador, les imatges internes creades pel propi client o clienta son acompanyades i validades en un entorn de seguretat i  estan carregades d’un simbolisme que té un poder transformador i sanador.

Teràpia Gestalt

Teràpia fenomenològica i vivencial que posa atenció en el cos, la sensorialitat, les emocions i  els sentiments associats al malestar present del client. Desperta la consciència que permet integrar les vivències doloroses i connectar amb la força i la saviesa interior que mira cap a la vida, des de la pròpia responsabilitat, posant una mirada possibilitadora en el present, en el aquí i ara.

La terapia gestalt nos invita a vivir en el presente, responsabilizándonos de todo aquello que nos acontece en nuestra vida cotidiana, tomando consciente y activamente las riendas de nuestra vida.

La toma de contacto con el cuerpo, con los sentidos, las sensaciones,… la toma de conciencia de las emociones que nos invaden en cada momento, de los estados de ánimo, me permiten entablar un diálogo permanente conmigo misma, me permiten escucharme y aprender a reconocer y a respetar mis deseos y necesidades.

Si me reconozco a mi misma y me atiendo, aprendo a autorregularme, a satisfacer mis necesidades tomando del medio aquello que necesito para retirarme luego, una vez satisfecha mi necesidad. De esta manera permanezco orientada en la vida, siguiendo mi rumbo interno, sin responder desmedidamente a lo que el entorno, la sociedad o la familia espera de mí. Si atiendo mis necesidades estoy más disponible para el otro, para el intercambio, para dar y recibir. Una actitud asertiva me permite desplegarme en mi entorno, mirar y ser vista, escuchar y ser escuchada, aceptar y proponer soluciones… produciéndose un desarrollo progresivo de la empatía hacia el otro.

A la sessió es plantegen dinàmiques d’exploració a través del cos i  la sensorialitat inspirades en els assumptes del present, per tal que la persona pugui endinsar-se en els aspectes que necessita treballar. Aquesta exploració es fa possible en un entorn de seguretat que compta amb la presència d’una terapeuta que conté i acull el  dolor i el  malestar expressat. Les intervencions de la terapeuta afavoreixen l’apertura emocional de la persona i la conviden a buscar noves estratègies possibilitadores que li permetin reordenar-se i trobar un nou equilibri intern, més orientat al benestar personal.

El terapeuta gestalt acompaña al cliente desde el respeto y el afecto, apoyándolo y confrontándolo según convenga, para potenciar así su capacidad de autoapoyo y de compromiso con su vida.

Mirada sistèmica

Dóna significat i comprensió a la posició que   ocupa la clienta  dins del seu sistema familiar, o de l’empresa on treballa, o del grup d’amics al qual pertany…. Quan hi ha un patiment manifest a les relacions socials o a la convivència cal explorar si hi ha algun desordre sistèmic que necessita ser atès. 

Des de la mirada sistèmica que ofereixen les constel·lacions familiars de Bert Hellinger podem veure que hi ha unes lleis universals que ell va descriure com a ordres de l’amor:

  • El dret a la pertinença que fa que tota persona nascuda en una família tingui dret a pertànyer de per vida, de manera que l’exclusió no estigui permesa.
  • L’ordre de la jerarquia que fa que cada membre de la família ocupi un lloc únic que li correspon per naixement. Aquesta jerarquia fa que els anteriors s’ocupin de cuidar de la vida dels posteriors.
  • L’ordre d’equilibri que postula que a les relacions entre iguals es doni un equilibri entre el donar i el rebre.

Quan aquests ordres no són respectats es donen situacions de desordre dins el sistema (exclusions, infants que s’ocupen del benestar dels adults, desequilibris a les relacions entre iguals….), aleshores l’amor, que és el combustible que nodreix els sistemes familiars, no pot circular i el malestar i les tensions s’instal·len en el sí de la família. Malgrat que els vincles profunds queden preservats, les relacions poden quedar profundament afectades.

A les sessions de psicoteràpia, podem utilitzar figures de suport (miniatures, clicks de playmòbil) per tal de representar les persones i els estats emocionals implicats en la relació que provoca patiment i que cal ser revisada. La creació d’una escena  amb les figures fa possible que  la clienta  pugui col·locar-se simbòlicament a la posició de cadascuna d’elles, ampliant així la seva comprensió emocional  sobre el mosaic de relacions implicades. 

L’escena amb les figures es va transformant conforme avança l’exploració sensorial del client i es va configurant una nova imatge, més equilibrada,que respecta els ordres de l’amor i restableix un nou ordre. A la imatge final,  la  figura que representa a la clienta ocupa la millor posició possible, una posició més ordenada que l’apropa a un major, on l’amor pot circular de manera més sana entre tots els membres del sistema.

La comprensió dels ordres sistèmics i el reajust en la posició de la pròpia clienta fa possible el treball posterior amb els límits, l’autocura personal i el respecte al propi destí i al destí dels altres membres del sistema. Aquesta reordenació afavoreix que el client pugui mirar i orientar-se cap a la seva pròpia vida, al temps que s’allibera de càrregues sistèmiques que l’esgotaven  i restaven vitalitat a la seva vida.

Calaix de Sorra

Dóna significat i comprensió a la posició que   ocupa la clienta  dins del seu sistema familiar, o de l’empresa on treballa, o del grup d’amics al qual pertany…. Quan hi ha un patiment manifest a les relacions socials o a la convivència cal explorar si hi ha algun desordre sistèmic que necessita ser atès. 

Es tracta d’una tècnica projectiva amb finalitats terapèutiques que va ser desenvolupada a mitjans del segle XX per la psicoterapeuta Dora Kalff. Pot ser utilitzada tant amb adults com amb nens.

Els elements utilitzats són:

  • La caixa de fusta que conté la sorra.
  • L’aigua que la clienta pot incorporar, si ho desitja, al modelatge de la sorra.
  • Les figures en miniatura: personatges de la vida real, mítics, fantàstics…, animals, mobiliari, plantes, vehicles, petxines, pedres, elements simbòlics…

La clienta es permet l’exploració i l’experiència creativa accedint de manera lliure als materials disponibles, triant intuitivament aquells que necessita i construint una imatge pròpia a la caixa de sorra.

La fantasia creadora no s’equivoca, és sumament profunda i està connectada amb la meva part instintiva i intuitiva, de manera que la realitat actual o viscuda penetra en ella carregada de simbolisme, permetent la manifestació de sentiments i pensaments ocults. La fantasia és un vehicle adequat per accedir i reexperimentar les relacions i els esdeveniments que he viscut de manera amenaçadora o traumàtica a la meva vida; és un espai transicional on puc construir i destruir a voluntat, passant a ser directora i creadora de noves vivències. Es tracta d’un viatge psíquic i sensorial en el qual confronto i continc els meus conflictes i el meu propi caos.

La sala de teràpia i l’acompanyament respectuós i sense judici de la terapeuta permeten crear l’entorn de seguretat creativa necessari per a l’exploració de la clienta.

L’exploració amb figures i símbols a la caixa de sorra em permet suavitzar les defenses i resistències personals, obrint temes que havien estat amagats conscient o inconscientment per ser excessivament dolorosos o traumàtics per a mi.

La sorra, l’aigua i les miniatures activen de manera natural l’arquetip de la nena interior que alhora crea les imatges que després podran ser observades i integrades des del meu Jo Adult. La construcció d’imatges, l’experimentació amb elles dins de la caixa de sorra i les transformacions successives de les mateixes em permeten anar-me reconectant amb el meu propi Ser o essència personal, avançant així en el meu procés de creixement i autoconeixement personal.

L’exploració amb imatges creatives li dóna protagonisme a l’experiència transformadora, apareixen els símbols i les metàfores que després es poden integrar i interpretar a través de la paraula, dins de la relació terapèutica. D’aquesta manera, puc crear un nou ordre que em permet mirar-me amb nous ulls a través de les imatges creades, que alhora actuen com a ancoratges als quals puc recórrer en moments de por o inseguretat vital.

Integració i Reprocessament del Trauma

Metodologia de treball que permet accedir i localitzar les càpsules de trauma més profundes, a les quals s’han quedat fixats els nostres patrons d’experiència que encara estan carregats de patiment, on habiten dificultats que encara limiten la nostra vida present.

Psicoteràpia creada i impartida per Mario Salvador i Carmen Cuenca (Institut  Aleces).

El cervell té la capacitat de sanar-se a sí mateix si es donen les condicions de seguretat necessàries, així doncs l’actitud terapèutica serà en tot moment la de la no violència, oferint un espai de seguretat i d’acceptació amorosa que permeti a la persona sentir la seguretat d’explorar i accedir a les capes més profundes de la seva experiència. L’actitud de mindfulness intern que va assolint la persona afavoreix la integració de l’experiència que va quedar apartada de l’ésser conscient o enregistrada de manera incompleta. De manera gradual, al llarg del procés terapèutic, s’anirà produint la integració de la personalitat d’una manera amable.

L’acompanyament psicoterapèutic està  basat en la creació d’un vincle i d’un espai de seguretat afectiva entre  terapeuta i client que li  permet a aquest últim  ser reconegut i validat en les seves experiències traumàtiques i en el seu dolor emocional. 

Al llarg del procés de teràpia la persona aprèn a reconèixer les diferents parts que constitueixen la seva personalitat i que li han permès créixer i sobreviure per tal de conquerir la vida adulta: les parts protectores, les parts sanes,  les parts exiliades…. La terapeuta l’acompanya per tal que pugui observar-les amorosament des del seu Esser Essencial tot reconeixent el valor de cadascuna d’elles en el passat. L’acollida amorosa i compassiva de l’ésser essencial i de la terapeuta permeten que les càpsules de trauma siguin alliberades i el seu contingut integrat i reprocessat d’una manera gradual.

El client és el protagonista del seu propi procés terapèutic, se’l respecta en el seu ritme i en les seves intervencions. La terapeuta s’adapta i l’acompanya  entrant en sintonia amb el seu dolor i amb els seus afectes per tal que pugui transitar acompanyat allò que en el passat el va sobrepassar i va haver de viure en soledat. L’Esser Essencial de la clienta i l’acompanyament amorós de la terapèuta fan possible el reprocessament i la sanació del trauma.

Teràpia Floral de Bach

Es un bon complement per a la psicoteràpia. Cada fòrmula floral  es personalitza i conté un número variable d’essències florals  que s’administra en forma de gotes, tot tenint en compte  l’estructura de personalitat i  la  simptomatologia que mostra cada clienta. La fòrmula es va reajustant al llarg de les sessions en funció de la l’evolució personal.

A la Terapia Floral de Bach es contempla a l’individu com un tot, contemplant el seu camp físic, emocional, psíquic, relacional, vibratori i energètic. El doctor Bach va elaborar un total de 38 essències florals. Es una teràpia senzilla , natural, amb absència de contraindicacions, també apta per infants. Actualment la OMS recomana la Teràpia Floral de Bach.

Les essències florals es prenen dissoltes en aigua amb una mica de brandy (glicerina vegetal en el cas dels infants) i es col·loquen a sota de la llengua, ja que no actúen a través del sistema digestiu, sinó que ho fan de manera vibracional.

Un cop finalitzada la sessió de psicoteràpia, en funció dels aspectes treballats i de les emocions i sentiments que hagin aflorat, es pot fer una proposta de fòrmula floral al client per tal d’ajudar-lo a integrar i processar el material emocional. Es ell qui decideix si creu o no necessari rebre aquest suport floral.